Prietena mea ciocolata


cioco

De cate ori sunt stressata ,abatuta,cu moralul la pamant cum se spune sau am pofta sa mananc ceva dulce, desfac o ciocolata ,mananc cateva bucatele si sunt fresh si fericita! De ce? Pentru ca ingredientele din care este facuta ciocolata, au efect pozitiv asupra cresterii nivelului serotoninei, hormonul fericirii!Sunt convinsa ca si voua vi s-a intamplat .Doar ca uneori ne este teama ca prea multa ciocolata ne face rau.Ca ingrasa.Aiurea!

Ma intreb cine a raspandit zvonul asta idiot! Sigur a fost o persoana obeza. Ciocolata nu ingrasa! Uitati-va putin la persoanele  iubitoare de ciocolata sau la popoarele vestite pentru ciocolata. Sunt frantuzoaicele vestite pentru obezitate? Nu prea cred, ba din cate imi amintesc, conform unor studii, frantuzoaicele sunt femeile cu cea mai frumoasa silueta din lume. Oare de ce?

  1.  Pentru ca nu se indoapa cu ea pana simt ca le plezneste stomacul si sunt pe care sa primeasca inapoi ciocolata prin acelasi orificiu pe care au inghitit-o !
  2.  Pentru ca stiu ce fel de ciocolata sa consume – de calitate !

Numele ciocolatei provine din limba incasa de la “cacohuaquatl”, care inseamna “cadoul gradinarului paradisului catre primii oameni”, adica a zeului Quetzalcoatl.

Orice ciocolata contine doar un anumit procent de cacao, restul fiind un amestec de alte substante. Ei bine nu partea de cacao este cea care ingrasa, ci restul, motiv pentru care este  foarte important ce fel de ciocolata consumi. O ciocolata ieftina de la buticul din colt va contine un procent foarte mic de cacao, iar restul substantelor din compozitie vor fi multe si de calitate proasta si, de cele mai multe ori, va contine si o gramada de zahar si E-uri.

O ciocolata de buna calitate va contine mai putine “prostii” care ingrasa si se ataseaza la molecula noastra de ADN provocand mutatii genetice supranumite cancer. De aceea este bine de retinut ca numai ciocolata amaruie este benefica, intrucat are un continut mare de cacao, cea care este purtatoare de substante benefice, si deasemenea contine mai putin zahar.In plus, ciocolata nu duce la ingrasare, datorita prezentei teobrominei si a cafeinei, iar trigliceridele din compozitia ei sunt slab absorbabile de tesutul adipos uman.

Mai mult, ciocolata amaruie ajuta la slabire datorita faptului ca diminueaza apetitul pentru mancaruri grase. Teobromina prezinta in plus proprietati bronho-dilatatoare, stimuleaza sistemul nervos central si amelioreaza performantele musculare. Cafeina are rolul sau de tonic cardiac, sporeste atentia ai intarzie aparitia oboselii.

Ciocolata contine de asemenea si endorfine, hormonul care se declanseaza atunci cand te indragostesti. De aceea ciocolata este considerata afrodisiac. Consumata in exces are, insa, efect contrar. Datorita stimularii endorfinelor, ciocolata ajuta la relaxarea organismului oferindu-ti totodata o stare de voie buna. Deci nu este un mit feminin, ciocolata chiar te face fericit.

Beneficiile ciocolatei nu se opresc aici, nu degeaba a fost supranumita “bautura zeilor”. Cacaoa poseda un puternic efect antioxidant natural, protejand impotriva oxidarii lipo-proteice, ceva mai mult decat alte alimente sau bauturi bogate in antioxidanti polifenolici.

Unele studii clinice au demonstrat, de asemenea, un efect de reducere a tensiunii arteriale si de imbunatatire a dilatatiei vaselor de sange. Chiar a existat o dieta numita “Dieta Ciocolata”, care punea un accent deosebit pe consumul de capsule de ciocolata si cacao.

Iata de ce. Ciocolata contine:

  1. 70% acizi grasi saturati (acid stearic, care se transforma rapid in acid oleic si care actioneaza asupra metabolizarii hepatice a colesterolului si a acidului palmitic);
  2. 30% acizi grasi nesaturati (acid oleic esenţial, vasoprotector).

Aceasta compozitie de acizi grasi face ca ciocolata sa fie un instrument impotriva actiunii daunatoare a oxidantilor (responsabili de imbatranire si de declansare a cancerului) si ii confera proprietati hipocolesterolemiante (datorita fitosterolilor si fibrelor). Consumul ciocolatei diminueaza, de asemenea, riscul de arteroscleroza, datorita proprietatilor sale antiarteromatoase.

Contrar credintei populare conform careia ciocolata este nesanatoasa, ea contine numeroase substante nutritive: vitamina B si minerale (fosfor, magneziu, zinc, cupru, potasiu). De asemenea, consumul de ciocolata neagra ajuta igiena orala, lasand o respiratie proaspata si protejand chiar impotriva cariilor dentare. Deci nu fac carii, le previn. (Aviz parintilor care le interzic copiilor sa manance ciocolata pe motiv ca-si strica dintii).

Desi este considerata vinovata de aparitia acneei, studii clinice nu au putut confirma acest lucru. Cu toate acestea, zaharul din ciocolata poate contribui la cresterea valorii glicemiei, iar laptele este dovedit a favoriza aparitia acneei, deci, in general, consumul excesiv de ciocolata cu lapte poate intr-o oarecare masura favoriza aparitia acneei. Daca cea cu lapte nu este tocmai benefica aspectului pielii, ciocolata amaruie face pielea frumoasa si sanatoasa, protejand stratul exterior al pielii.

In ceea ce priveste ciocolata alba, ea este produsa din unt de cacao, zahar, lapte, vanilie si alte arome. Nu contine cacao pudra sau alte preparate din cacao, de aceea are o culoare apropiata de alb. Eu personal nu pot sa o sufar si nici nu o consider ciocolata .

Pentru posesorii de animale, este bine de retinut urmatoarea informatie:

In cantitati suficiente, teobromina din ciocolata este toxica pentru organismele animale precum caii, cainii, papagalii, rozatoare mici si pisici, deoarece acestea nu sunt capabile sa metabolizeze substanta chimica in sine. Daca sunt hraniti cu ciocolata, teobromina va ramane in sistemul lor circulator o perioada de timp pana la 20 ore, iar animalele vor experimenta crize epileptice, infarct miocardic, hemoragii interne sau chiar moartea.

Deci nu oferiti ciocolata animalutelor de companie decat daca nu le mai iubiti si vreti sa dispara!

In concluzie, ciocolata este minunata pentru organism, dar nu orice fel de ciocolata si nu in exces. Si  nu e pacat sa o evitam?Spuneti si voi!

Si inca ceva:Ciocolata este perfecta la frumusete.Ciocolata intinereste !
Imi imaginez ca niste doamne mayase cu multe,multe secole in urma  si-au dat seama ca daca isi pun ciocolata pe piele aceasta se transforma in catifea. In acest timp, barbatii lor obisnuiau sa topeasca ciocolata, sa o amestece cu seminte zdrobite de chilli si sa o savureze ca pe o batura energizanta.

In zilele noastre, ciocolata a ramas la fel de ademenitoare iar saloanele de infrumusetare ne-o propun in ultimii ani ca o metoda relaxanta si extrem de placuta de a scapa de celulita. Intr-adevar substantele din ciocolata ajuta pielea sa isi recapete fermitatea si elasticitatea. Rezultatele incep sa se vada chiar dupa prima sedinta, dar acest tip de tratament are nevoie de repetitivitate ca sa duca la efectele dorite. Cert e ca in timp ce alte metode de infrumusetare provoaca durere sau neplacere, pe parcurslul impachetarilor in ciocolata o sa te simti ca o regina.

Tot in industria cosmetica, ciocolata si-a facut loc si in cremele de fata. Antioxidantii pe care ii contine previn imbatranirea pielii si o detoxifiaza, iar cofeina activezeaza circulatia sangelui la nivelul pielii. Untul de cacao si vitaminele regenereaza pielea o fac mai neteda si mai plina de viata.

Daca vreti sa-i dati tenului o portie de vitalitate, preparati rapid o masca din pudra de cacao, miere si smantana. Aplicati amestecul pe fata, evitand zona ochilor si dupa 15 minute pielea va fi catifelata si intinerita.

Deci,ciocolata face parte  dintre bunatatile cele mai necesare organismului nostru,este prietena noastra,nu trebuie sa uitam asta!

Cu drag,

Cristina

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s