Ciocolata de casa


ciocolata de casa

 

In copilarie mama ne cumintea de multe in timpul saptamanii ,pe mine,pe sora si pe fratele meu cu promisiunea minunatei ciocolate de casa de la sfarsitul saptamanii.

Am sa va impartasesc si voua  reteta,am pregatit-o si eu de multe ori ulterior si mi-a reusit intocmai,chiar daca uneori am mai modificat-o ,adaugand fructe sau ingrediente dupa fantezie.Am incantat musafirii si e atat de buna incat intotdeauna ,alaturi de tortul de inghetata ,ciocolata de casa va ramane la loc de cinste printre dulciurile preparate in casa.

Am invatat ca siropul e cel care da consistenta ciocolatei. Am folosit uneori lapte praf neindulcit , dar daca folositi doar indulcit va trebui sa scadeti cantitatea de zahar.

Ingrediente:

150 ml apa
400 gr zahar
100 gr unt topit si racit
250 gr lapte praf (neindulcit)
50 gr cacao
1 esenta vanilei (sau 1 esenta rom)
alune de padure (sau alune, nuci putin prajite, migdale, stafide ,fructe confiate,etc)

Preparare:

Laptele praf il amestecam cu cacaoa si cernut ca sa fie mai fin.

Punem apa la fiert cu zaharul. Amestecam pana se dizolva zaharul. Cand incepe sa fiarba siropul va face o spuma alba. Din acest moment in functie de cat fierbeti siropul asa va iesi ciocolata. Daca o vreti mai moale si „cauciucoasa” faceti un sirop subtirel. Daca vreti o ciocolata faramicioasa faceti un sirop gros, ca mierea aproape. Ca sa vedeti cum e siropul luati cu o lingurita si treceti cu degetul pe spatele ei. Veti simti cat de lipicios e si care e consistenta.

Sincera sa fiu,imi place sa fie nici prea moala nici prea faramicioasa, dar am fiert putin cam mult siropul si ciocolata a iesit exact ca cea care se gasea pe vremuri in comert, doar putin mai inchisa la culoare; gustul insa e identic.Cand siropul e gata, stingem focul si adaugam laptele praf in cateva transe, pana se omogenizeaza bine. Adaugam untul si esenta si amestecam bine.

Se pune compozitia intr-o tava unsa cu unt ,se niveleaza cu dosul unei linguri care se inmoaie frecvent in apa rece, apoi presaram deasupra alunele. Sa le apasati sa intre bine in ciocolata.Se pot pune si stafide.Si visine sau orice alte bucati de fructe doriti.

Dupa ce s-a racit se pune la frigider pana se intareste. Daca ati facut siropul subtire va trebui sa o lasati peste noapte sa se intareasca, daca insa ati facut siropul gros va dura doar 2-3 ore pana sa o puteti taia.

Va doresc pofta buna si nu va zgarciti sa imi pastrati si mie o bucatica!
Cu drag,

Cristina

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s