Calatorind prin Torino


imagine

 

Uneori in viata lucrurile nu le aranjezi tu ci se aranjeaza ele pentru tine.M-am convins de asta  in 2007 cand am ajuns la Torino,la o verisoara care s-a stabilit in Italia.Spre norocul meu,am ajuns la Torino cam in perioada când în oraş se strâng ciocolatieri din toată ţara pentru Marele Festival al Ciocolatei Italiene.

torino 1

Cu siguranta Festivalul Ciocolatei este facut pentru persoane pofticioase ca mine si bineinteles ca toată nebunia asta dulce care are loc în Piazza Vittorio Veneto nu puteam sa o ratez .Este incredibil cum stiu sa se distreze torinezii,cu cat fast,cu cata grandoare,cata importanta dau fiecarui detaliu,fiecarei arome ,ingredientelor din care se face inestimabila ciocolata.

festivalul-ciocolatei

Torino este el insusi grandios.Este un oras viu, un mix de imigranti de tot soiul care îl face pestrit si fascinant. Dacă va spun că e prima capitală a Italiei unite, un oraş cu radacini antice ,cu un tezaur medieval fantastic si ca acolo se afla Giulgiul lui Isus va puteti imagina ca nu v-ar ajunge o viata să descoperiti Torino.

Torino este considerat locul de nastere al ciocolatei  solide ,acolo fiind ciocolatieri atat din Belgia, cat si din Franta. Festivalul anual atrage peste 700.000 de vizitatori care consuma mai mult de 27.000 de kilograme de ciocolata.

tor

I se spune pe buna dreptate ,patria primei ciocolate din lume,iar prima ciocolată în forma solidă pe care o cunoaştem azi a fost “inventată” la Torino şi a început să fie distribuită, în Italia, începând cu anul 1826.

Dintr-o poveste torineza am aflat  că, la o jumătate de secol distanţă de la întâiul success, în 1878, un tânăr de 29 de ani, Silvano Venchi, îşi cumpără două cazane de bronz ca să înceapă o serie de experimente pentru producererea ciocolatei, în propiul apartament. Câţiva ani mai târziu, el scoate pe piaţă celebrele “nougatine” pe bază de nuci caramelizate, învelite în ciocolată fondantă. Afacerea a prosperat, astfel că, la începutul secolului al XXI-lea, despre Venchi se poate spune că a devenit o marcă internaţională de prestigiu, care şi-a adăugat, din 2006, un nou format de retail: ciocogelateria (ciocolata şi îngheţata artizanale). Cu acest format cucereşte, un an mai târziu, dreptul de a fi unic furnizor pentru evenimentele din jurul acordării Premiului Nobel pentru Pace.

salva

 

Ca şi Giulgiul lui Christos, ciocolata ar trebui să intre în patrimoniul imaterial al oraşului Torino ,asta o spun istoricii Piemontului ,nu o spun eu. Iar locurile legate de cele două momente din istoria şocolateriei: 1826, respective 1878, ar trebui marcate pentru turişti.

 In anii dintâi ai ciocolatei, pe când Napoleon Bonaparte încă păşea pe pământ (era cu puţin înainte de “inventarea” ciocolatei solide, pe când încă se mai făceau experimente pentru obţinerea ei artizanală), să amintim o altă emblemă a desertului de lux: Gianduiotti – ivită, paradoxal, dintr-o mare… lipsă. Embargoul comercial impus de Bonaparte torinezilor i-a lăsat pe aceştia fără cacao, ingredientul de bază al ciocolatei. A fost creat atunci, dintr-o necesitate, un mix de cacao şi alune de pădure, care să înlocuiască produsul de bază.

Ciocolata caldă, conţinând alune măcinate, avea să se numească “gianduia”, crema de alune – “pasta gianduia”. Numele fusese ales după cel al unui personaj al carnavalului piemontez, Gianduja, un arlechin pe jumătate bărbat pe jumătate femeie, aşa cum băutura şi crema cu pricina erau pe nici din cacao pe de-antregul, nici din alune. În 1852, Caffarel, un alt şocolatier torinez care a făcut istorie, creează “Gianduiotti”, o pralină torineză care conţine cacao şi pastă de alune.

In articolul urmator am sa va scriu cateva retete torineze absolut delicioase .Pentru ca oricat m-as stradui sa nu ma gandesc la ciocolata nu pot sa nu o fac.Cred ca prin sangele meu curge parte buna de ciocolata,prea am mancat multa la viata mea.

Cu drag,
Cristina

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s