Inghetata italiana de ciocolata


 

inghetata it

 

In perioada cat am stat in Italia bineinteles ca m-am infruptat pofticioasa,cum altfel, din delicioasele inghetate italiene. Inghetata italiana este putin spus divina ,este desavarsita!Am testat cateva retete ,dar cea care urmeaza sa v-o impartasesc este pur si simplu nemaipomenita!

Secretele unei inghetate perfecte ,am aflat asta de la un specialist al inghetatei ,consta in primul rand in faptul ca nu trebuie sa aiba fir de cristal de gheata in ea. Trebuie sa fie foarte cremoasa.Trebuie sa se respecte intocmai reteta.Trebuie sa  se respecte orele la care trebuie scoasa din congelator si trebuie mixata pana se sparg toate cristalele de gheata care se formeaza mai ales la inceput. Vasul in care va sta inghetata trebuie sa fie din inox si trebuie sa stea in congelator cel putin 2 ore inainte de a trece la prepararea inghetatei.

Si acum reteta promisa:

Ingrediente:
500 gr lapte
5 galbenusuri
120 gr zahar
120 gr ciocolata amara rasa fin (puteti folosi un mix de cioco amara si lapte)

1 baton de vanilie/ esenta vanilie

Pentru inceput  se baga  la congelator un vas de inox unde va sta cel putin 2 ore.

Se pune laptele pe foc impreuna cu batonul de vanilie si cand fierbe se stinge  focul. In timp ce laptele fierbe, se freaca  cu o lingura de lemn sau platic (exclus mixer) galbenusurile cu zaharul,pana isi dubleaza volumul si se deschid la culoare.

Se trece prin sita laptele fierbinte ca sa se elimine  eventualele impuritati, se inlatura  batonul de vanilie si se toarna fierbinte si treptat peste compozitia de galbenusuri.

Se amesteca incet,amestecul obtinut se  trece din nou pe foc foarte mic iar in momentul in care incepe sa fiarba,se  stinge focul si se adauga ciocolata rasa.

Se lasa sa se raceassca  la temperatura camerei amestecand din cand in cand cu o lingura de lemn si cand este rece se pune in vasul care s-a  tinut la congelator.

Se baga inghetata la congelator si timp de trei ore, incepand cu momentul in care s-a  introdus-o in congelator, se scoate afara la un interval de 40 minute si se  amesteca viguros in ea ca sa se  sparga cristalele de gheata care se formeaza mai ales la inceput. Aceasta etapa e foarte importanta pentru o inghetata cremoasa.

 Dupa a patra oara se mai lasa inca 2 ore la congelator fara sa o atingem si gata ingheatata !Poate fi  servita  cu diverse sosuri, fructe proaspete, fructe confiate, frisca,ciocolata,etc. Ideal de servit este si  cu un sos de cirese acrisor si fulgi de migdale.

Nu-i asa ca este o reteta delicioasa si foarte cremoasa?Italienii stiu ei ce stiu.

Cu drag,

Cristina

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s