Inghetata si muzeul bolognez


Historic photo from the Carpigiani ice-cream museum, Italy

 

Cat am stat in Italia am invatat ca Italienii stiu sa faca din orice un eveniment dar cand vine vorba despre traditiile lor atunci lucrurile devin chiar uluitoare.La sfarsitul anului trecut la Bologna a luat fiinta Muzeul Inghetatei din Italia si se vrea sa se ajunga in topul atractiilor vizitate de turisti din lumea intreaga.

Muzeul Inghetatei s-a deschis in apropiere de Bologna, oferind vizitatorilor sansa de a cunoaste istoria unuia dintre cele mai
apreciate deserturi din lume. Investitia s-a ridicat la 1,5 milioane de euro, iar muzeul este situat la sediul Carpigiani, unul dintre cei mai importanti producatori mondiali de masini de inghetata.

Creata in anii ’40, de doi frati, societatea Carpigiani are acum filiale in China, Spania si SUA, cu peste 400 de angajati in intreaga lume. Ideea unui muzeu al inghetatei exista de mai mult timp, iar la realizarea
ei a participat Fundatia Bruto si Poerio Carpigiani, care a finantat proiectul.

„Am creat primul muzeu din lume care spune istoria completa a ceea ce noi numim gelato”, a declarat Valentina Righi,vicepresedintele fundatiei.

Muzeul se afla amplasat la mica distanta de Bologna, in comuna Anzola dell’Emilia, o regiune care a oferit lumii masinile Lamborghini sau motocicletele Ducati si unde sunt gazduiti multi dintre studentii de la Universitatea Gelato, locul in care oameni din intreaga lume vin pentru a dobandi cunostintele necesare prepararii adevaratei inghetate italiene, folosite apoi la deschiderea propriei gelateri.

Vizitatorii vor avea parte de un tur animat, care ii va purta din secolul XI pana in secolul XX, perioada pe care se concentreaza muzeul. O atentie deosebita este acordata secolului XVI, atunci cand a aparut inghetata asa cum este cunoscuta in prezent. Istoria inghetatei coboara pana la Casa de Medici, cea mai cunoscuta familie din Florenta, inventatorul fiind Cosimo Ruggieri, un apropiat al Caterinei de Medici, cea care a devenit sotia lui Henric al II-lea al Frantei.

Pe mai multe ecrane vor rula interviuri cu veterani care au lucrat de-alungul vietii lor in aceasta industrie, acestia povestind felul in care s-a dezvoltat, in secolul XX,cultura inghetatei. Nu lipsesc imaginile de arhiva, de la fotografii care surprind procesul preparariiinghetatei pana la diverse campanii publicitare si nici gelateriile ambulante folosite in trecut.

Turul seincheie cu o vizita in zona de degustare, acolo unde instructorii de la Universitatea Gelato ,singurul centru de invatamant superior din lume dedicat studiului prepararii inghetatei,realizeaza versiunile moderne ale inghetatei din secolul XIX. Pentru trei euro, vizitatorii post gusta din dferitele tipuri de gelato iar pentru zece euro pot chiar sa-si creeze propria inghetata.

Intrebarea care mi-o pun  este daca in acest tur al muzeului  nu  se vor  gasi mai multi turisti care vor dori sa urmeze cursurile Universitatii Gelato decat turisti care sa se intoarca acasa.Dar daca asta inseamna progres,de ce nu?

Cu drag,

Cristina

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s