Tortul Sacher-Emblema Vienei


 

sach

 

Asa cum am promis ,sa va scriu reteta tortului  Sacher. Un deliciu austriac, pe baza de unt si multa,multa  ciocolata.

Bineinteles ca are si el povestea lui.Tortul Sacher a fost inventat in 1832, pentru printul Klemens Wenzel von Metternich, de cofetarul Franz Sacher, pe atunci un ucenic de doar 16 ani. Treptat, tortul Sacher avea sa devina o emblema a Vienei.

SI acum sa vorbim despre reteta.In ceea ce priveste prepararea tortului, aceasta este relativ simpla, fiind vorba de doua straturi de blat dens din ciocolata, lipite cu gem de caise si imbracate intr-un “val” de ciocolata. Inconvenientul este ca trebuie sa incepeti prepararea tortului cu o zi/seara inainte. In mod traditional, tortul Sacher se serveste cu un pic de frisca neindulcita (smantana batuta).

Din cantitatile de mai jos, iese un tort de aproape 1,3 kg.

Ingrediente:

 

– unt 210 g
– zahar tos 180 g
– pastaie vanilie 1/2 buc.
– ciocolata neagra 280 g

– ciocolata cu lapte 50 g

– galbenusuri 6 buc.

– albusuri 4 buc.
– faina 105 g
– gem de caise 270 g
– miere 1/2 lingura
– smantana pentru frisca 3 linguri (45 ml)

 

– un praf de sare

Incingeti cuptorul la 180 grade Celsius. Puneti intr-un castron untul, adus la temperatura camerei, 120 g zahar tos, praful de sare si miezul de la o jumatate de pastaie de vanilie. Frecati bine, bine, pana se topeste zaharul si obtineti o spuma. Incorporati galbenusurile, cate unul pe rand (nu-l adaugati pe urmatorul pana cand compozitia nu este perfect omogena).

Topiti la bain-marie 260 g ciocolata neagra (eu am combinat doua tipuri de ciocolata: 200 g cu 46% cacao si 60 g cu 85% cacao). Cand ciocolata s-a topit si este omogena, incorporati-o treptat in amestecul de unt si zahar. Bateti albusurile, intr-un castron perfect uscat si degresat, cu restul de zahar (60 g), pana obtineti o spuma lucioasa si batoasa.

Puneti o treime din bezeaua frantuzeasca peste compozitia de unt si ciocolata. Incorporati cu ajutorul unei spatule, cu miscari lente, si de abia dupa aceea puneti inca o transa (o treime) de bezea. Procedati la fel pana incorporati toata bezeaua. Puneti, treptat, si faina cernuta. Amestecati, tot cu miscari lente, pana obtineti un aluat omogen. Turnati aluatul intr-o forma de tort, unsa cu unt in prealabil.

Bagati in cuptor si lasati circa 50 de minute, pana cand blatul trece testul scobitorii (intepat cu o scobitoare, aceasta iese curata). Lasati blatul sa se raceasca total in forma. Scoateti-l, puneti-l pe un platou, acoperiti-l cu un servet curat si lasati-l peste noapte. A doua zi, egalizati-l si taiati-l in doua, cu ajutorul unui cutit cu lama subtire si foarte bine ascutita. Omogenizati gemul de caise si puneti doua treimi din el peste primul blat. Intindeti gemul intr-un strat uniform si puneti al doilea blat.

Imbracati tortul cu gemul ramas, intr-un strat subtire (inclusiv marginile). Topiti, tot la bain-marie, ciocolata neagra ramasa (20 g, cu 85% cacao) si ciocolata cu lapte. Lasati-o sa se raceasca un pic (atentie, nu trebuie sa inceapa sa se intareasca) si amestecati-o cu mierea si smantana pentru frisca (smantana ar trebui sa fie un pic incalzita pentru a obtine gradul de omogenitate necesar). Distribuiti rapid ciocolata topita pe tort si, cu ajutorul unei spatule sau al unui cutit mare, cu lama lata, intindeti uniform ciocolata (la fel, inclusiv pe marginile tortului).

Lasati tortul la rece (nu in frigider). Daca doriti, inainte de a-l servi, il puteti decora cu banuti din ciocolata sau cu caise confiate. Sepoate  opta pentru niste floricele din napolitana, cumparate ca atare. Iar daca este facut pentru o aniversare ,un eveniment deosebit,ideal si de efect ar fi  un “La Multi Ani!”, scris cu zahar chiar de catre persoana sarbatorita.Face parte din ritualul prepararii!

Este bine de retinut: atentie la dimensiunea feliilor, pentru ca tortul Sacher este o veritabila bomba calorica!

Sper sa va placa si sa nu va ingrasati prea mult!

Cu drag,

Cristina

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s