Bobul de cacao-Inima ciocolatei


 

cacao

 

Tuturor ne place ciocolata,unii chiar devin impatimiti ai ciocolatei.Dar putini stim dintre noi foarte multe despre despre cacao ,ingredientul esential al ciocolatei.

Numele este purtat atat de catre arbore cat si de catre semintele neprelucrate ale acestuia din care se fabrica ciocolata. Americanii o numesc “ cocoa “ .

Cacao – CUVANTUL

Provine din dialectul Olmec; olmecii au fost o civilizatie inalt culturalizata precedenta mayasilor care a trait sudul Golfului Mexic in perioada 1500 i.e.n – 500 i.e.n.

Cacaoa este diferențiată si structurata in functie de calitățile boabelor de cacao : savoarea, finețea, specificul gustativ, dulceața sau dupa gradul de răspândire pe mapamond.

Din categoria boabelor de cacao speciale (nobile) fac parte speciile Criollo, Trinitario si Arriba sau boabele “Nacional”. Acestea din urmă, fac parte de fapt din specia Forastero (cea comună) – unica varietate de Forastero cu savoare si aroma florală, si pate fi găsit numai in Ecuador.

Specia Forastero este specia cu cea mai mare raspandire pe mapamond.
Fiecare dintre speciile de cacao are o multitudine de hibrizi și clone. De fapt stiati ca in lume exista mai mult de 12500 de clone identificate de cacao?

Legendele antice spun ca zeul Aztec Quetzalcoatl oferea in chip de dar omenirii, boabele de cacao prin intermediul mesagerului sau – Cacaoti, dupa care “darurile”( “here ! have another sacrifice!”) și-au căpătat numele.

Termeni de specialitate :“CACAO NIB”

In limba engleza “nib “ substantiv = cioc, plisc,varf la pana de scris,penita ; de asemenea “nib “verb tranzitiv =a pune peniță (in toc),a ascuti o pană de gâscă. Cel putin așa spune definiția; în concluzie : ceva mic și destul de ascuțit.

Dacă auziți construcția “cacao nib” trebuie să știți urmatoarele :

-Nu este vorba despre bobul intreg de cacao.
-integritatea bobului de cacao este asigurata de o membrană cu gust dulce-citric; după uscare, această membrană se înlătură.
-De cele mai multe ori, după înlăturarea membranei, bobul se sparge in bucățele mici si ascuțite ; de aici ”nib” – noi am putea să le numim “pepite” (corectați-mă dacă greșesc ).

De ce nu rămân întregi boabele după decorticare? Asta pentru că nu se face manual, si chiar daca s-ar face, dupa uscare, acestea tot se dezintegrează in “nibs-uri”. In limba franceză veți auzi despre bobul de cacao atunci când se vor folosi următoarele construcții : “amande de cacao” ( migdala de cacao), amandes décortiquées (migdele decorticate de cacao – dar poate fi foarte bine vorba si despre adevăratele migdale, deci atenție la context), “cacao en grains” (grăunțe de cacao) sau “grain de cacao” ( singularul).

CACAO FEVIER

Acesta este un termen care vă va putea ajuta sa identificați produsele de calitate (el provine din limba franceza) fiind asociat producătorilor de ciocolata care se implică si in activitatea de cultivare si culegere a materiei prime (cacao). In limba engleza acelasi lucru este exprimat de construcția “bean to bar” , adică ”de la bob la tableta. “

Ei,si cam atat deocamdata despre cacao,voi mai reveni si in alt articol cu alte curiozitati si amanunte despre acest ingredient miraculos al ciocolatei.

Cu drag,

Cristina

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s