Originea ciocolateiglob

Ciocolata s-a mâncat pentru prima dată în 1674, sub formă de rulouri si prăjituri, servite în diverse „chocolate emporiums”.

În 1795, doctorul Joseph Fry din Bristol a inventat o maşină cu vapori pentru a înmuia boabele de cacao, ceea ce a dus fabricarea ciocolatei la scară mare. În 1874 Fry & Sons au început să vândă „Ciocolată delicioasă de mâncat”, despre care se crede că a fost prima tabletă de ciocolată.

Nestlé declară că din anul 1800 şi până azi patru factori au transformat ciocolata într-un produs mondial:

1.Introducerea pudrei de cacao în 1828;
2.Reducerea taxelor;
3.Îmbunătăţirea mijloacelor de transport de la plantaţie la fabrică;
4.Consumul ciocolatei ca aliment şi îmbunătăţirea metodelor de fabricaţie.

În jurul anului 1810, Venezuela producea o jumătate din pudra de cacao consumată pe plan mondial şi o treime din totalul de cacao produsă era consumată de spanioli.

Inventarea „presei de cacao” în 1828 de către C. J. Van Houten, un maestru olandez al ciocolatei, a contribuit la reducerea preţului acesteia, facilitând introducerea ciocolatei în consum. Extrăgând untul de cacao din boabe, olandizarea lui Van Houten era un proces de alcalinizare.

In volumul său din 1923, The Cacao and Chocolate Industry, Arthur W. Knapp punea creşterea în popularitate a pudrei de cacao pe seama următoarelor inovaţii:

1.Introducerea de către Van Houten a pudrei de cacao, aşa cum o cunoaştem astăzi;
2.Reducerea taxelor şi menţinerea unei valori scăzute a acestora de-a lungul mai multor ani;
3.Importantele îmbunătăţiri ale mijloacelor de transport;
4.Îmbunătăţirea procesului de fabricaţie a ciocolatei alimentare.

Daniel Peter, din Elveţia, a experimentat timp de opt ani înainte de a inventa, într-un final, mijloacele de producţie a ciocolatei cu lapte, în 1876. El a prezentat creaţia sa unei firme elveţiene care este astăzi cel mai mare producător de ciocolată: Nestlé.

In 1879, Rodolphe Lindt, din Berna, Elveţia, producea ciocolata ce se topea pe limbă. El a inventat procedeul „conching”, un mijloc de a încălzi şi de a rula ciocolata în scopul rafinării acesteia.

După ce era supusă acestui procedeu timp de 72 de ore şi după ce i se adăuga untul de cacao, rezulta „fondantul” original.

În 1849, fraţii Cadbury prezentau ciocolata comestibilă la expoziţia deschisă la Bingley Hall în Birmingham, Anglia.

Cofetarul elveţian Jules Sechaud din Montreaux a introdus în 1913 un procedeu de fabricare a ciocolatei umplute.

La 1 octombrie 1925 s-a deschis bursa de cacao „New York Cocoa Exchange”.Astfel vânzătorii şi cumpărătorii se puteau întâlni pentru tranzacţii.

Brazilia şi Côte d’Ivoire erau principalii producători de boabe de cacao, reprezentând aproape jumătate din volumul mondial de cacao. În timp ce Statele Unite erau cei mai mari importatori de cacao şi lideri ai producţiei de ciocolată, dar Elveţia rămâne în frunte în ceea ce priveşte consumul pe cap de locuitor.

În 1980, un act de spionaj în lumea ciocolatei a surprins presa mondială: un lucrător al unei companii elveţiene Suchard-Tobler a încercat, fără succes, să vândă reţetele de ciocolată în Rusia, China, Arabia Saudită şi în alte ţări.

În anii ’90 ciocolata şi-a dovedit popularitatea ca produs dar şi succesul în lumea afacerilor. Consumul mondial anual de boabe de cacao aproximează 600 000 de tone. Mai mult decât atât, consumul de ciocolată pe cap de locuitor este în creştere. În Statele Unite, fabricarea ciocolatei reprezintă o industrie de mai multe miliarde de dolari.

„Am văzut cum ciocolata a progresat, pornind de la o băutură primitivă şi fel de mâncare al vechilor triburi latino-americane, ce ţinea de obiceiurile religioase, de comerţul şi de viaţa socială a acestora, până la băutura unei elite a societăţii europene, gradual îmbunătăţită pentru a deveni o băutură incomparabilă şi, mai târziu, superb comestibilă. Am urmărit de asemenea transformarea sa complexă, începând de la boabele fructului unui arbore exotic şi ajungând la o mare varietate de produse de cacao şi ciocolată.

Dincolo de aspectele istorice, agricole, comerciale şi culinare ale ciocolatei stau efectele asupra sănătăţii şi frumuseţii noastre, inspirând literatura şi artele.”(Norman Kolpas)

Cu drag,

Cristina

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s