Calatorie in timp pe urmele ciocolatei romanesti



romania

Am tot vorbit despre ciocolata,despre istoria si originile ei controversate,dar nu am spus nimic despre cocolata romaneasca .Pentru ca are o traditie lunga si cu siguranta multi dintre noi cunoastem cate ceva dar haideti impreuna cu mine sa intram intr-o incursiune in lumea ciocolatei romanesti facad o calatorie in timp pentru a descoperi bogata istorie al ei pe teritoriul nostru.

Istoria ciocolatei romanesti a inceput in urma cu mai bine de 120 de ani, cand au fost puse bazele primei fabrici de ciocolata de pe teritoriul Romaniei de astazi: fabrica Kandia Timisoara.

1890
Kandia Dulce are o traditie in fabricarea de dulciuri pe gustul romanilor datand din 1890. Atunci a fost produsa prima ciocolata cu lapte pe teritoriul Romaniei de astazi, in cadrul societatii Kandia Timisoara.

1948
In urma nationalizarii, ia nastere Intreprinderea de produse zaharoase Bucuresti, prin alaturarea mai multor fabrici producatoare de ciocolata si produse zaharoase.

1964
Datorita traditiei mostenite de la companiile nationalizate in 1948, Intreprinderea de produse zaharoase Bucuresti introduce in piata produse unice. In 1964 lanseaza primul baton de ciocolata din Romania, sub brandul ROM si in 1979 prima prajitura ambalata din tara, sub brandul Magura.

„80-’90
Compania cunoaste momente de glorie. Angajatii companiei povestesc si astazi cu mandrie si nostalgie cum la portile fabricii erau cozi de masini care asteptau sa incarce bunatati pentru intreaga tara.

1991
Pe 19 februarie 1991, prin transformarea Intreprinderii de produse zaharoase Bucuresti ia nastere compania Excelent Bucuresti.

1996
Excelent Bucuresti lanseaza tabletele cu crema, Laura.

1997
In 1997, Excelent Bucuresti devine companie cu capital integral privat. La acea vreme, activitatea Excelent Bucuresti ia amploare, dovada fiind faptul ca producea cea mai diversificata gama de dulciuri din tara.

2003
In 2003, Excelent Bucuresti preia 60% din capitalul Kandia Timisoara, companie infiintata in anul 1890 ca atelier de zaharicale si privatizata in 1998 si care a bucurat generatii de romani prin ciocolata fina si inovatii de produs surprinzatoare. In 2003 este relansat brandul Kandia, printr-o memorabila si impresionanta campanie de comunicare care a spart tiparele sociale ale momentului.

2004
Excelent Bucuresti si Kandia Timisoara fuzioneaza prin absorbtie, noua companie numindu-se Kandia-Excelent.
2005
In 2005, Kandia-Excelent a initiat un program major de modernizare, creand noi linii de productie la cele mai inalte standarde si extinzandu-si capacitatea de productie.

2007
Datorita traditiei acumulate si a performantelor inregistrate, in 2007 Kandia-Excelent a devenit parte a grupului Cadbury-Schweppes, cel mai mare producator de dulciuri la nivel mondial, devenind astfel Cadbury Romania. In acelasi an Kandia-Excelent achizitioneaza de la Kraft Romania, brandul de dropsuri si jeleuri Silvana, lansat in 1994 si brandul de bomboane gumate moi si jeleuri Sugus, lansat in 1998.

2010
Kraft Foods vinde Cadbury Romania fondului de investitii Oryxa Capital, dupa ce grupul global Cadbury a fost achizitionat la nivel mondial de Kraft Foods. Compania de dulciuri adopta numele Kandia Dulce, capitalizand pe valorile asociate acestui nume: traditie, dulciuri romanesti, explorarea noilor gusturi ale romanilor.

2012
Kandia Dulce achizitioneaza compania locala Supreme Chocolat, adaugandu-si in portofoliu brandurile Anidor, Ulpio, Primola si Novatini si devenind astfel cel mai mare producator de dulciuri din Romania.

Deci putem spune ca si noi romanii avem o istorie impresionanta a ciocolatei despre care putem sa vorbim

Prin 2008 am fost la varul meu stabilit in Barcelona .L-am intrebat ce sa ii aduc de acasa, din tara .Mi-a spus,”nu am nevoie de nimic,am tot ce vreau,dar stii de ce imi e dor?De o ciocolata romaneasca,ciocolata cu rom!”Cu totii o stim,e un brand cunoscut din copilaria noastra si si-a pastrat  savoarea si locul de frunte printre iubitorii de ciocolata..

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s